Εμπλοκή με τον … κόφτη…

Νέα εμπλοκή φαίνεται ότι παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Αντικέιμενο ο περίφημος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Ο μηχανισμός θα έρθει αργότερα προς ψήφιση, μετά  το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Τετάρτη. Η Αθήνα επικαλείται λόγους «τεχνικής επεξεργασίας».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείο Οικονομικών «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου». Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η εμπλοκή οφείλεται σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο περίφημος κόφτης θα παραμείνει «ανοικτός» προς αυστηροποίηση εν αναμονή των αποφάσεων και του ΔΝΤ που εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση στο θέμα.Η ελληνική πλευρά θέλει, σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Γιούροστατ κάθε Απρίλιο, τότε να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον «κόφτη». Αν δεν το πράξει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, τότε θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.
Αντιθέτως, οι δανειστές – και πολύ περισσότερο το ΔΝΤ – εμμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών.

Αυτή ακριβώς φαίνεται ότι είναι και η αιτία που υπήρξε εμπλοκή με τον «κόφτη» και οδήγησε την κυβέρνηση στο να καθυστερήσει την κατάθεση των διατάξεων για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε νωρίτερα πως έχει κλείσει το πακέτο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες με τον μηχανισμό περικοπών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την Τρίτη πιθανότατα θα υπάρξει έγκριση ενός ποσού ύψους 10,7-11 δισ.ευρώ, όχι όμως και καταβολή του συνολικού ποσού. Αυτό θα γίνεται σταδιακά με τις δόσεις να συνδέονται με προαπαιτούμενα, μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερη αξιολόγησης που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Aixmi.gr

Advertisements