Όταν δεν θα άλλαζαν τον ΦΠΑ…

Ως γνωστόν, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα – από το 23% στο 24%.

Και το ψήφισαν όλοι, μηδέ του κ. Καμμένου εξαιρουμένου, που ορκιζόταν πως ο ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο… υπάρχει (ο Καμμένος)!

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως αναγκάστηκε να δεχθεί αυτή την αύξηση, επειδή, όπως είπε, οι δανειστές ζητούσαν αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα και στο νερό από το 13% στο 23%!
Και επειδή οι δανειστές (τους οποίους θα έδιωχνε κλοτσηδόν από τις 26 Ιανουαρίου 2015) του έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, εκείνος αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές όλων των αγαθών!
Ας δούμε, όμως, τι έλεγαν για το θέμα τον καιρό που προσπαθούσαν με τα ψέματα να υποκλέψουν τη λαϊκή ψήφο:

-30 Νοεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στα Ιωάννινα: «Τι μας λένε σε όλους τους τόνους; Ότι ζούμε, για εκατοστή φορά, για χιλιοστή, φορά -έχουμε χάσει πια το λογαριασμό- ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ. Μάλιστα. Τι κρίνεται λοιπόν σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες; Το ασφαλιστικό, οι συντάξεις, οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις, ο ΦΠΑ».
-7 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Αυτό που νοιάζει τους συμπολίτες μας στα νησιά είναι αν θα καταργήσετε την έκπτωση στο ΦΠΑ με παράταση ενός μήνα ή έξι μηνών του μνημονίου; Αυτό είναι που τους νοιάζει ή ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν, διότι έχετε ήδη δεσμευτεί να τα υλοποιήσετε;»
-3 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ: «Φεύγουν, έχοντας δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, με το περίφημο e-mail του κ. Σαμαρά, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 σε, περίπου, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχους».
-15 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στη Ρόδο: «Είναι σκανδαλώδης η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας, που θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές. Για αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές».
-23 Ιανουαρίου 2015, κεντρική προεκλογική ομιλία Καμμένου στο Αιγάλεω: «Τουρισμός, 5% στο ΦΠΑ σε όλα τα τουριστικά προϊόντα και αφορολόγητες ζώνες τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, στην Κρήτη και στην παραμεθόριο. Μόνο έτσι μπορεί να δούμε τους τουρίστες που πράγματι έρχονται στην χώρα μας να κάνουν επενδύσεις και να αφήνουν χρήματα».
-5 Φεβρουαρίου 2015, Ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν στις 25 Γενάρη είχαμε χάσει τις εκλογές σήμερα τι θα γινόταν σε αυτή τη χώρα; Το περιβόητο μέιλ του κ. Σαμαρά προς την τρόικα θα είχε γίνει νόμος του κράτους. Δηλαδή η Βουλή μετά την ορκωμοσία θα καλείτο να ψηφίσει νέες περικοπές σε συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, αυξήσεις στο ΦΠΑ».
-16 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης μετά το Eurogroup: «Ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες».
-20 Φεβρουαρίου 2015, δηλώσεις Βαρουφάκη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας: «Αποτρέψαμε με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα  νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις οι προηγούμενες για μειώσεις συντάξεων, αύξησης των ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω άνοιξης, μέτρα στα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως γνωρίζουμε από κάποια e-mails».
-21 Φεβρουαρίου 2015, διάγγελμα Τσίπρα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας: «Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα».
-25 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Σταρ, Ενικός, Ν. Χατζηνικολάου: «Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι τέσσερις μήνες είναι τέσσερις μήνες όπου έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ».
-25 Φεβρουαρίου 2015, Σκουρλέτης, Μέγκα. Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας για 13η σύνταξη. Δεν έχουμε πει ότι θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ.
-26 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βήμα Fm: Σχετικά με ΦΠΑ «δεν υπάρχει περίπτωση να είναι συντελεστής που θα αφορά αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με βασικές ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν υπάρχει κάτι πάνω στο τραπέζι, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη να δημιουργείται ανησυχία στον κόσμο. Σε καμία περίπτωση πάντως και πραγματικά σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει με αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία είναι σημαντικά στη ζωή των πολιτών».
-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα: «Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα.  Θα ψάξω να βρω κάποιο φορολογικό συντελεστή, σε ένα άνευ σημασίας αγαθό, για να δείξουμε καλή θέληση. Είναι δέσμευση. Είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο, με ασάφειες, αλλά θέτουμε τα κεφάλαια. Αυτό το κείμενο ουσιαστικά μπήκε στη θέση του Μνημονίου. Αν δεν είχαμε αυτό το κείμενο, θα σήμαινε ότι σήμερα θα έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις, να αυξήσω το ΦΠΑ στα νησιά».
-27 Φεβρουαρίου 2015, Ν. Παππάς, Σκάι τηλεόραση: «Τον ΦΠΑ δεν θα τον αυξήσουμε».
-27 Φεβρουαρίου, Γ. Μπαλάφας, Σκάι τηλεόραση: «Στο ΦΠΑ δεν θα υπάρχει αύξηση ούτε στα νησιά, ούτε στις τουριστικές επιχειρήσεις, ούτε στα φάρμακα μπορεί να γίνει μια αύξηση στα τσιγάρα».
-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Σταρ, Ενικός, Χατζηνικολάου: «Το 23% ΦΠΑ είναι απαράδεκτο. Θα ήθελα να δω να πέφτει σταδιακά στο 15% αλλά να πληρώνεται».
-28 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Σκάι, Αυτιάς: «Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο.  Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στις παραμεθόριους, δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στον τουρισμό, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και στα βιβλία. Έχουμε ανθρωπιστική κρίση και θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα; Θα βρούμε κάποιο προϊόν που δεν θα το θυμάται κανένας ότι έχει κάποιο φορολογικό συντελεστή, πρέπει να δείξουμε και εμείς κάποια δείγματα σύγκλισης με αυτά που μας ζητάνε οι εταίροι μας.  Κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση». Για Συμφωνία 20ής Φεβρουαρίου: «Το γράψαμε με μια δημιουργική αμφισημία και ασάφεια το κείμενο έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει από κάποια δύσκολα κοινοβούλια αυτή τη βδομάδα ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση που βλέπεις να υπάρχει αυτές τις μέρες». 
-3 Μαρτίου 2015, Δ. Βίτσας, Αντέννα: «Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι φασιστικός και η δική του γνώμη είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ΦΠΑ χαμηλός και ένας υψηλός, ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ ειδικά στα αγαθά πρώτης ανάγκης, αυτή η φράση έρχεται και μεταφράζεται ότι θα έχουμε στη μέση ΦΠΑ. Γι’ αυτό λέω εγώ τόσο εύκολα θα αυτοδιαψεύδονται οι κήρυκες του χάους».
-9 Μαρτίου 2015, Ν. Φίλης, Σκάι τηλεόραση: «Ούτε νέο δάνειο θα πάρουμε ούτε νέο μνημόνιο.  Μια γλώσσα μιλάμε, δεν υπάρχει διγλωσσία.  Δεν υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στην πρόταση Βαρουφάκη. Το λαϊκό εισόδημα δεν θα θιγεί, καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις».
-12 Μαρτίου 2015, Γ. Βαρουφάκης, Μέγκα (σύνδεση με Παρίσι): Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ είναι πεδίον δόξης λαμπρό αλλά μετά τον Ιούνιο όταν θα έχουμε τη νέα συμφωνία. Το 23% είναι ιδιαίτερα υψηλή και είναι δείγμα της κακοπάθειας ελληνικής κοινωνικής οικονομίας. Έχουμε ψηλούς συντελεστές και δεν μαζεύουμε τους φόρους. Με την συμφωνία πετύχαμε ότι δεν θα αποδεχτούμε νέα υφεσιακά μέτρα. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο και δεν θα το κάνουμε. Στα τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριος, νησιά δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Ούτε στην εστίαση, ούτε στον τύπο, στα βιβλία δεν θα γίνει καμιά αλλαγή. Μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει νέος σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση που θα έχει στόχο την μείωση του ΦΠΑ και θα υπάρξει και μια εξομάλυνση σε βάθος τετραετίας. Τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να έχουν τον ίδιο συντελεστή με ένα ρολόι Bulgari.
-26 Μαρτίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, Βήμα Fm: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει ως έχει ο ΦΠΑ».
-26 Μαρτίου 2015, Γ. Σταθάκης, Αντέννα: «Το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει. Δεν θα αλλάξει. Κανείς δεν συζητάει για τα νησιά του μειωμένου ΦΠΑ».
-27 Μαρτίου 2015, Ε. Τσακαλώτος, Σταρ, Τσαπανίδου: «Το ζήτημα που ήταν στην προηγούμενη αξιολόγηση, που δέχθηκε ο κ. Χαρδούβελης ήταν να αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά. Η δική μας η πρόθεση είναι να μην γίνει αυτό. Και να μην γίνει οποιοδήποτε μέτρο το οποίο θεωρούμε ότι είναι υφεσιακό. Εκτός λίστας οι συντελεστές φορολόγησης και ο ΕΝΦΙΑ. Πρόθεσή μας να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά».
-30 Μαρτίου 2015, Δ. Μάρδας, Βήμα Fm: «Η αύξηση ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, φάρμακα, τρόφιμα, δεν μπορεί να υπάρξει».
-30 Μαρτίου 2015, Δ. Μάρδας, Αντέννα: «Εκτεταμένη αύξηση του ΦΠΑ όπως στα τρόφιμα, στα φάρμακα στα ξενοδοχεία, δεν συζητάμε».
-30 Μαρτίου 2015. Τσίπρας, Συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, ενημέρωση του κοινοβουλίου. «Δεν θα δεχθούμε αύξηση σε ΦΠΑ και φάρμακα και τρόφιμα».
-31 Μαρτίου 2015, Σακελλαρίδης, Αντέννα: «Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και χθες ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε. Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ».
-2 Απριλίου 2015, Βαρουφάκης στη Βουλή: «Αλλά πιστεύω ότι θα πετύχει ο αγώνας αυτός να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».
-3 Απριλίου 2015, Π. Σκουρλέτης, Real Fm, Μακρή: «Εγώ δεν έχω δει καμία πολυγλωσσία στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές ότι θα καταργηθεί εντός του 2015. Όλοι συμφωνούν ότι δεν θέλουμε να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, είτε στα ξενοδοχεία, είτε στα φάρμακα».
-5 Απριλίου 2015, Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μέγκα: «Υπάρχει πίεση να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις με το ΕΚΑΣ, οι επικουρικές συντάξεις. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια μείωση και έχουμε βρει και πόρους για να στηρίξουμε τις συντάξεις. Δεύτερη κόκκινη γραμμή οι ομαδικές απολύσεις. Εμείς δεν θα ξεπουλήσουμε. Δεν δεχόμαστε αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης».
-6 Απριλίου, Καμμένος, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: «Δεν πρόκειται ποτέ ο ΦΠΑ να ανέβει στα νησιά. Είναι απόφαση Τσίπρα και ημών. Το ίδιο λέει και ο Γ. Βαρουφάκης. Δεν ξέρω τι λέει ο Γ. Σακελλαρίδης. Η Κυβέρνηση έχει διάθεση για έντιμο συμβιβασμό στα πλαίσια όμως των εντολών που λάβαμε από το λαό. Δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις και ας μας το ζητάνε ξεκάθαρα. Στα εργασιακά ζητάνε ομαδικές απολύσεις. Οι θεσμοί δεν θέλουν να υπάρξουν συμφωνία. Τα αεροδρόμιο των Χανίων δεν μπορεί να πωληθεί για πέντε χρόνια. Βεβαίως και δεν θα πωληθεί ο ΟΛΠ όπως είναι  τους λέμε να πάρουν το τρένο και μια προβλήτα ακόμα. Δεν αποκλείουμε με επενδύσεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης. Είτε θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός ή θα πάμε σε ρήξη. Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσε ο λαός. Κατά τη γνώμη μου δεν θέλει η Γερμανία να βρεθεί λύση. Έχετε ξαναδεί συμπεριφορές σαν του Μ. Σουλτς; Η χώρα είναι εθνικά ανεξάρτητη και δεν θα επιβάλουν κυβερνήσεις οι ξένοι..».
-7 Απριλίου 2015, Σακελαρίδης, Σκάι: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης- αυτό άλλωστε το έχετε δει και από τις λίστες, οι οποίες έχουν διαρρεύσει, με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση- σε καμιά περίπτωση δεν είναι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, είτε αυτό αφορά τα νησιά, είτε αυτό αφορά κάποια άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Επομένως, σε καμιά περίπτωση, δεν μπαίνει από την ελληνική πλευρά αυτό το θέμα. Αυτό που είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, αυτό δεν θα γίνει με αύξηση των συντελεστών φορολογίας και ειδικά στο ΦΠΑ. Θα γίνει με άλλου τύπου μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την εισπραξιμότητά του».
-9 Απριλίου 2015, Φλαμπουράρης, Μέγκα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσουμε τον ΦΠΑ. Η γραμμή μας μέχρι τώρα είναι δεν αυξάνουμε τον ΦΠΑ ούτε σε 2 νησιά. Η σκληρή γραμμή υπάρχει. Θεωρώ ότι είναι τακτική τους. Δεν θα το δεχτούμε, εμείς θα μείνουμε σταθεροί και θα τα πάρουν πίσω. Θα τα δώσουν τα λεφτά, δεν τους συμφέρει να μην τα δώσουν».
-27 Απριλίου 2015, Φίλης, Real Fm: «Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον ΦΠΑ οριζοντίως σε είδη λαϊκής κατανάλωσης κλπ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση τύπου ξεπουλήματος. ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα δεν θα υπάρξει, τέλειωσε αυτό».
-2 Μαΐου 2015, Ε. Τσακαλώτος, εφημερίδα «Επένδυση»: «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων».
-5 Ιουνίου 2015. Π. Καμμένος στο twitter: «ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω».
-21 Ιουνίου 2015. Δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ, Μ. Χρυσοβελώνη:  Κάζους μπέλι η αλλαγή ΦΠΑ στα νησιά.
-22 Ιουνίου, Π. Καμμένος, Μέγκα. Υποστηρίζει ότι μίλησε τη νύχτα στις 12.30 με Ν. Παππά και το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν μπαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση. Δηλώνει: «Για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ και εμού προσωπικά στη συμφωνία, αλλά και στην κυβέρνηση, αποτελεί προϋπόθεση το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Αν έλθει συμφωνία και έχει μέσα το θέμα της έκπτωσης στα νησιά θα την καταψηφίσουμε, ακόμη και αν πέσει η κυβέρνηση».

WWW.ELZONI.GR
Advertisements