Σε αυτή την κρίσιμη καμπή …

«​​Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά θα αποδειχθεί πολύ χειρότερη για την Ελλάδα. Οταν κάποιος είναι στην εντατική, το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένα σεισμό κάτω από το νοσοκομείο. Φυσικά δεν θα καταρρεύσει ο κόσμος και μαζί η Ελλάδα, επειδή το 52% των Βρετανών αποφάσισε την αποχώρηση, αλλά η ενδιάμεση αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία θα πλήξει περισσότερο την ελληνική οικονομία, που χρειάζεται ηρεμία για να αναρρώσει.

Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό πορεύεται με τα δανεικά των εταίρων και τον τουρισμό. Είναι προς το συμφέρον της να πλουτίζουν και οι δανειστές και οι τουρίστες. Η προβλεπόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία ακόμη κι αν αποδειχθεί παροδική, θα κάνει πιο σφιχτούς τους εταίρους σε μια περίοδο δηλαδή που παίζονται πολλά για το ελληνικό πρόγραμμα. Η νίκη των ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία ενισχύει τους λαϊκιστές παντού, οι οποίοι είναι και οι πιο σφοδροί πολέμιοι των προγραμμάτων διάσωσης για τους «τεμπέληδες του Νότου». Το σίγουρο είναι πως, υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών, θα αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας των κυβερνήσεων του Βορρά να διαπραγματευθούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή να χαρίσουν λεφτά των φορολογουμένων τους για χάρη μιας επιδιωκόμενης ισόρροπης ανάπτυξης.

Η ραγδαία πτώση της τιμής της στερλίνας θα κάνει πολλούς Βρετανούς να ξανασκεφθούν τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Βεβαίως, πολλά πακέτα κλείστηκαν πολύ πριν από το δημοψήφισμα και φέτος ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι μικρός, αλλά του χρόνου οι χώρες προορισμού των Βρετανών θα νιώσουν σοβαρή πίεση. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που χρειάζεται όσο ποτέ την αύξηση των τουριστικών εσόδων. Το χειρότερο δε όλων, είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα έχει την πιο αδαή στα διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα κυβέρνηση της ιστορίας της. Εναν πρωθυπουργό που πίστευε ότι θα τρομάξει την Ευρώπη με κορώνες περί «πυρηνικού πολέμου», υπουργούς που δακρύζουν όταν κάνουν αποκρατικοποιήσεις και σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού ένα γκαρσόνι. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα δυστύχησε να έχει την πιο ακατάλληλη ηγεσία. Και ίσως πληρώσει το Brexit περισσότερο απ’ ό,τι θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι Βρετανοί. Να προσέξουμε ότι, την επόμενη του δημοψηφίσματος, το Σίτι άνοιξε με απώλειες 7%, που τις περιόρισε στο 4% και η Σοφοκλέους με 15%…

Του Π. Μανδραβέλη από την Κ.

Advertisements