Η Συμφωνία για τους μετανάστες έχει καταργηθεί στην πράξη …

Μπορεί κάποιοι να εθελοτυφλούν, αλλά είναι καιρός να αντιληφθούμε πως η Συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα έχει στην πράξη καταργηθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Ακόμη και αν αυτό δεν γίνεται σκόπιμα, αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα της υπεραντίδρασης από πλευράς Ερντογάν (που έχει λάβει διαστάσεις πογκρόμ), προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, το πρόβλημα υπάρχει και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια.

Και ήταν αναμενόμενο: Όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του τουρκικού Στρατού, οι εκκαθαρίσεις και οι δημόσιοι εξευτελισμοί, δεν θα άφηναν πολλά περιθώρια για συνέχιση των ελέγχων από την τουρκική Ακροφυλακή.

Ήδη, από τις πρώτες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δυνάμεις μετακινήθηκαν στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία, ενώ υπήρξαν πολλές συλλήψεις στην περιοχή της Σμύρνης.

Μετά την 15η Ιουλίου, ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, οι ροές έγιναν συχνές και συνεχείς (περί τα 100 άτομα την ημέρα).

Και είναι χαρακτηριστικό ότι στις 27 Ιουλίου οι συνεπεία της Συμφωνίας εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είχαν ξεπεράσει τους 7.000 και δυο μέρες αργότερα τους 9.000. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας.

Μάλιστα, ο αριθμός ανέβηκε κατακόρυφα, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στις 21 Ιουλίου οι «εγκλωβισμένοι» ήσαν 6.651.

Και βέβαια, όπως προκύπτει από τα αστυνομικά δελτία, είναι πλέον καθημερινά τα κρούσματα παραβατικότητας, αλλά και εγκληματικότητας, όπως περιπτώσεις βιασμών με θύματα γυναίκες πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στις 24 Ιουλίου στη Λέσβο έφθασαν 52 μετανάστες αυξάνοντας σε 276 τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο σε 48 ώρες.

Στις 28 Ιουλίου, στη Λέσβο έφθασαν 104 άτομα. Ήδη από τις 17 Ιουλίου είχε γίνει γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δηλαδή, άρχισαν να καταφθάνουν συνεχώς βάρκες με μετανάστες σε Λέσβο και Χίο.

Τις πρώτες δέκα μέρες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος είχαν φθάσει 500 άτομα και έκτοτε η ροή είναι 100 περίπου την ημέρα.

Στις 26 Ιουλίου, μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ARD, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Όπως είπε, η Τουρκία έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

«Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους – αν και μετά το πραξικόπημα, δεν υπάρχει ελευθερία εξόδου από τη χώρα για τους Τούρκους.

Αξίζει δε να δοθεί προσοχή και σε μια άλλη αποστροφή του Τούρκου Προέδρου:

«Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιος τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», ενώ διερωτήθηκε τί θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Η απάντηση ήλθε αμέσως από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάθε υπαινιγμός για το αντίθετο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», είπε, παρουσιάζοντας στοιχεία βάσει των οποίων 740 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Το ποσό αυτό φθάνει τα 2,15 δισεκατομμύρια πριν από το τέλος του μηνός», είπε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι στις 28 Ιουλίου η Κομισιόν ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δις για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, υιοθετώντας ένα έκτακτο μέτρο.

«Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016», υπογράμμισε η εκπρόσωπος κ. Αντρέεβα, ενώ πρόσθεσε πως επιπλέον 79 εκ. ευρώ έχουν διατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά καταλαβαίνουμε πως τα πράγματα έχουν πάρει μια επικίνδυνη τροπή.

Και πως με διακηρύξεις του τύπου «η εφαρμογή της Συμφωνίας συνεχίζεται» δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα…

http://www.elzoni.gr

Advertisements