Μετά από την απόφαση του ΣτΕ …

Οι πιέσεις στους δικαστές είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκε η κυβέρνηση. Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν μια υγιής αντίδραση που βάζει φρένο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του κ. Τσίπρα. Το ΣτΕ δεν έβγαλε απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να έχει άποψη γι’ αυτό, χωρίς να βγαίνουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων προσωπικές ιστορίες-«σκάνδαλα» των δικαστών, χωρίς η εξουσία να προσπαθεί να εξαγοράσει με αυξήσεις στους μισθούς και άλλα προνόμια.

Και κάπου εδώ πρέπει να μπει τελεία. Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για όλους τους άλλους, αρκεί ο κ. Τσίπρας να σεβαστεί το Σύνταγμα, του οποίου, όπως ο ίδιος λέει, είναι η… κάθε λέξη του.

Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο υπήρχε ένα χάος. Το χάος αυτό δεν το δημιούργησε ο κ. Παππάς. Ο κ. Παππάς το εκμεταλλεύτηκε για να μπορέσει να επιβάλει την δική του νέα τάξη πραγμάτων. Οι τέσσερις άδειες, η τροπολογία του μαύρου, και η απίστευτη ρητορική του θα μείνουν στην ιστορία ως μνημεία αυταρχικότητας. Ο στόχος ήταν προφανής, ο έλεγχος της ενημέρωσης.

Η απόσυρση του νόμου Παππά ανοίγει το δρόμο για την σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Το ζητούμενο είναι η ελεύθερη ενημέρωση και η διάφανη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, είναι επίσης ένα από τα μεγάλα ζητούμενα. Όχι μόνο στα κανάλια, αλλά σε μία κοινωνία που κινδυνεύει να χαθεί σε γκρίζες ζώνες μιας ατερμάτιστης κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει μια ορθή στάση από την πρώτη στιγμή. Οφείλει να συνεχίσει μέχρι τέλους. Να συμμετάσχει δημιουργικά στην συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση αποσύρει το νόμο Παππά. Και βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι θα τηρηθούν οι κανόνες του παιχνιδιού και στο μέλλον.
Παρόλα αυτά μένει μια ανοιχτή πληγή: παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προκάλεσαν εύλογη ανησυχία. Γι’ αυτό η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει κάτι. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποφασίσει να γίνει μια κανονική κυβέρνηση μιας κανονικής δυτικής χώρας και να ξεχάσει όλα αυτά που έχει πει στο παρελθόν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας περί νοτίου Αμερικής και Βενεζουέλας. Οι δικαστές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, όπως την έκαναν χτες στο ΣτΕ, μακριά από τις πιέσεις τις εκάστοτε εξουσίας. Αυτό είναι πιο σημαντικό θέμα από τα κανάλια. Αλλά και πιο ευαίσθητο. Είναι θέμα Δημοκρατίας και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δε συζητάμε για το αν τα κανάλια θα είναι 7 ή 8, αλλά για το αν θα λειτουργεί η Δικαιοσύνη, δηλαδή για το αν θα υπάρχει Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Θανάσης Μαυρίδης στο @liberal.gr

Advertisements