Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΠτΔ – Ο Κυριάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία …

Αποφασισμένος να εκφράσει ευθέως την βαθιά ανησυχία και τους έντονους προβληματισμούς του, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ατμόσφαιρα σύγκρουσης της εκτελεστικής με την δικαστική εξουσία -η οποία δημιουργείται από τις επιθετικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων σε βάρος της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση του ΣτΕ- θα προσέλθει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει μεταξύ άλλων την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι, ασκώντας τον θεσμικό τους  ρόλο, στην προσπάθεια αποτροπής τέτοιων κινδύνων που, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, ανακύπτουν λόγω «της αήθους επίθεσης που υπήρξε κατά της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει και για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης σε σχέση με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ αναμένεται να επικρίνει και «συνεχιζόμενες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού», ακόμη και στο ζήτημα της επιλογής προέδρου του ΕΣΡ, που συνιστά αρμοδιότητα του προέδρου της Βουλής και της διάσκεψης των προέδρων.

Δεν αποκλείεται εξάλλου να θέσει  και γενικότερα το ζήτημα σειράς «κυβερνητικών μεθοδεύσεων» που, όπως έχει καταγγείλει όλο το προηγούμενο διάστημα, «προσβάλλουν το κράτος δικαίου και υπονομεύουν την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας».

«Είναι χρέος κάθε υπεύθυνης αντιπολίτευσης να εκφράζει αγωνίες και προβληματισμούς για τέτοιου είδους συμπεριφορές», τονίζουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, διακρίνοντας και καταγγέλλοντας «λογική και φιλοσοφία ολοκληρωτισμού» στην «πρωτοφανούς οξύτητας» αντίδραση της κυβέρνησης κατά της απόφασης του ΣτΕ, με σημείο αναφοράς την δήλωση της κ. Γεροβασίλη, το βράδυ της Τετάρτης. «Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βαθιά ανήσυχοι. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η σύγκρουση της εκτελεστικής με την δικαστική εξουσία», τονίζουν στην Πειραιώς και επισημαίνουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλο το πλαίσιο αυτής της ανησυχίας και θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα αποκατάστασης της θεσμικής τάξης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει και στις επιπτώσεις που έχει ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία. Όπως σημειώνουν μάλιστα στελέχη της ΝΔ, τα θεσμικά ζητήματα θα παραμείνουν πολύ ψηλά στην  ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω των συνεχιζόμενων ενδείξεων «εκτροπής από την δημοκρατική τάξη» από μία κυβέρνηση για την οποία στην Πειραιώς προειδοποιούν ότι «γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία» στην προσπάθειά της να «χειραγωγήσει θεσμούς με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία».

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξακολουθήσει να επιδεικνύει «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» και να επιχειρεί επί της ουσίας να μην εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΣτΕ, καταργώντας το σύνολο του νόμου Παππά, στην αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλουν έντονη αντίδραση από την πλευράς τους, σημειώνοντας πως η ΝΔ θα πράξει όλες τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικά ενέργειες. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο των ζητημάτων που άπτονται της «ποιότητας της Δημοκρατίας» και στα οποία ενδεχομένως να αναφερθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορούν στην «υπονόμευση των θεσμών», στη «συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τις ανεξάρτητες Αρχές» και να «υποσκάψει ότι της αντιστέκεται ως θεσμικό αντίβαρο», σε «μεθοδεύσεις για την ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά της», στην «απαξίωση της λειτουργίας της Βουλής». Και εν κατακλείδι στον κίνδυνο «αμφισβήτησης μεγάλων δημοκρατικών κατακτήσεων», όπου θεωρείται πιθανό να επαναλάβει το κάλεσμα προς τους πολίτες για «δημοκρατική εγρήγορση».

Του Απόστολου Χονδρόπουλου στο Liberal.gr

Advertisements