Η αντιμνημονιακή στροφή της Φώφης κι ο ταλαντούχος κ. Τσίπρας …

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η ζωή τους οφείλει για κάποιον μεταφυσικό λόγο την αναγέννηση του Κινήματος κι ότι οι ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας. Η στροφή της κυρίας Φώφης Γεννηματά σε θέσεις που βρίσκονται πιο κοντά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής. Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον κ. Αλέξη Τσίπρα…

Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης εγκαταλείπει το μέτωπο του «ναι», παίρνει σαφείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου και από τον ίδιο και με θέσεις περισσότερο «αριστερές» προσβλέπει στους Αριστερούς ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς της Φώφης πιστεύουν ότι στις επικείμενες εκλογές (όταν και αν γίνουν αυτές) θα κατορθώσουν να πάρουν ένα ποσοστό ανάλογο με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι σε μία επόμενη εκλογική αναμέτρηση να τον προσπεράσουν οριστικά και θριαμβευτικά.  Είναι ένα σενάριο που κάτω από άλλες περιστάσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Γάλλοι λένε γι αυτές τις περιπτώσεις ότι «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Αν πράγματι οι ψηφοφόροι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, τότε η υιοθέτηση «αριστερής πολιτικής» είναι μία ενδιαφέρουσα πράξη για το ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύει ότι το Κίνημα έχει ακόμη το αισθητήριο της αυτοσυντήρησης. Είναι όμως έτσι;  Aν δεν είναι και αποδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα εκδοχή του παλαιού ΠΑΣΟΚ, τότε το ΠΑΣΟΚ της Φώφης θα συρθεί νομοτελειακά  πίσω από το άρμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είχε ένα κύριο χαρακτηριστικό πέρα από τα γνωστά περί υποταγής  σε Εκκλησία, δανειστές και Πάνο Καμένο. Ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε και αυτή την φορά να ελαφρώσει το φορτίο του από το «πολύ ΣΥΡΙΖΑ» και να έρθει ακόμη πιο δεξιά. Είναι προφανές ότι σε λίγο θα προσπεράσει το ΠΑΣΟΚ της Φώφης κι όταν η Φώφη θα αναζητά τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ακραίου ΣΥΡΙΖΑ, το πιο πιθανό είναι ότι θα τους βλέπει να μπαίνουν σε ένα νέο κτίριο με κεντρώα πρόσοψη και με οικοδεσπότη τον…  Αλέξη Τσίπρα!

Σε κάθε στροφή του λεωφορείου ο Αλέξης Τσίπρας φροντίζει να πετάει έξω μερικούς ανεπιθύμητους επιβάτες , όπως συνέβη μετά από το δημοψήφισμα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και τώρα. Τότε ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τώρα ήταν η σειρά για τον κ. Φίλη. Την πρώτη φορά κέρδισε ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο θα αποδειχτεί και τώρα. Ο μεγάλος σταρ είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτός κέρδισε τις εκλογές, αυτός συνεχίζει να έχει απήχηση στον κόσμο.

Το ιδανικό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3% και το ίδιο να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας. Αν είχαν στην διάθεσή τους μία νέα πρόταση εξουσίας, μία πιο καλή πρόταση για αρχηγό από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, αυτό το σενάριο θα είχε πιθανότητες επιτυχίας. Αλλά δεν έχουν! Ο ελληνικός λαός είναι θυμωμένος με τον Αλέξη. Αλλά ως εκεί! Το να εμπιστευτεί περισσότερο την Φώφη από τον Αλέξη Τσίπρα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί και κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά της κεντροαριστεράς. Για την ακρίβεια αυτός είναι η κεντροαριστέρα. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει. Το ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένο να συνθλιβεί μεταξύ της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό τον λόγο στο τέλος θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Η υιοθέτηση, λοιπόν, περισσότερο αριστερών θέσεων δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να υποδεχτεί η Φώφη τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Αλέξη. Αλλά να φτάσει πιο εύκολα το ΠΑΣΟΚ της Φώφης στην εξώπορτα του Αλέξη.

Θανάσης Μαυρίδης στο liberal.gr

Advertisements