Home > . > Σωθήκαμε … Μετά την Κούβα και τον Ραούλ…πολιτική διαπραγμάτευση με Μέρκελ και Ολάντ!

Σωθήκαμε … Μετά την Κούβα και τον Ραούλ…πολιτική διαπραγμάτευση με Μέρκελ και Ολάντ!

01/12/2016

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε τα ξημερώματα από την Κούβα, έχοντας στην ατζέντα του προσκλήσεις από ουκ ολίγους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, με την επισήμανση – βάσει του ανεπίσημου κυβερνητικού σημειώματος που κυκλοφόρησε χθες- ότι έπονται και άλλα ταξίδια του στο προσεχές μέλλον.

Οι αγκαλιές με τον Ραούλ Κάστρο, οι παραινέσεις του Μοράλες: Κρατάτε γερά Αλέξη! και λοιπές στιγμές του έλληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, παρουσιάστηκαν γλαφυρότατα από κυβερνητικές πηγές χθες, σε μια εμφανή προσπάθεια να κρατήσει “ζεστό” ο κ. Τσίπρας το αριστερό ακροατήριό του.
Αν αυτό προοιωνίζεται εκλογές ή αποτελεί την πάγια μέθοδο που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δυο χρόνια, ήτοι να κρατά ανοιχτή όλη τη βεντάλια της τράπουλας, προκειμένου να τραβήξει κάθε φορά το “φύλλο’ που θεωρεί ότι τη δεδομένη στιγμή μπορεί να του χαρίσει την παρτίδα, εν πολλοίς είναι άγνωστο. Και τούτο, γιατί ειλημμένες αποφάσεις, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η διαπραγμάτευση εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η στήριξη της Κομισιόν (κυριώτατα στα εργασιακά) είναι εμφανής, οι αγορές ως ανέφερε χθες το Capital.gr προμηνύουν “συμφωνία”, αλλά τα αγκάθια δια του Βερολίνου και του ΔΝΤ είναι εδώ και ο χρόνος στην κλεψύδρα, στερεύει.

Αύριο ο Α. Τσίπρας μεταβαίνει στο Άμπου Ντάμπι, όπου θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας του πολιτική στήριξη.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα άλλωστε το θέμα της “πολιτικής διαπραγμάτευσης” για τον πρωθυπουργό θα φιγουράρει υψηλά στην ατζέντα του, καθώς αναμένεται να επικοινωνήσει και με την Άνγκελα Μέρκελ.
Το ευνοικό σενάριο για την Κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί μια πρώτη πολιτική συμφωνία στο προσεχές Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα επικυρωθεί ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στα “μείζονα”, ήτοι το 95% των προαπαιτουμένων. Το ΔΝΤ να αναβάλει τη συμμετοχή του για αργότερα και ωσαύτως, νέα μέτρα , τα οποία απαιτεί, να μπουν στο συρτάρι, διευκολύνοντας και τον κυβερνητικό βίο, ο οποίος είναι νεφελώδης.

Εάν το Βερολίνο με το Ταμείο ωστόσο , τα “έχουν βρει” και επί νέων μέτρων, που ξορκίζει η κυβέρνηση, καθώς επί της ουσίας θα αποτελούν ένα τέταρτο μνημόνιο, τότε το project: “Β αξιολόγηση- διευθέτηση χρέους- ένταξη στο QE”,  κινδυνεύει με κατάρρευση και δη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η δημοσίευση των στοιχείων του μηνιαίου βαρομέτρου της Public Issue, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί “χαστούκι” για την κυβερνητική πλευρά, με τους δείκτες να είναι αποκαρδιωτικούς για το κυβερνών κόμμα: 9/10 πολίτες είναι απογοητευμένοι και εκτιμούν πως η χώρα κινείται σε λανθασμένη πορεία, ενώ ο Α. Τσίπρας υπολείπεται σε δημοφιλία του Κ. Μητσοτάκη, περί τις 20 μονάδες.
Κι αν το περιβάλλον αυτό απέχει πόρρω από το “ιδεατό” για την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, καθόλου δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι. Άλλωστε, υπάρχει ευρύτατη η εκτίμηση στο κόμμα πως υπογραφή νέων μέτρων από τον Α. Τσίπρα, θα επιταχύνει τη δημοσκοπική του κατάρρευση.

Της Νίκης Ζορμπά στο Capital.gr

Advertisements
Αντίλογος (Antilogos-gr)

Mirror στο Antilogos-gr.blogspot.com.

%d bloggers like this: