Στα 1,2 δισ. ευρώ το κόστος από το χαράτσι σε επαγγελματίες και μπλοκάκια …

Χαράτσι τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος οι επαγγελματίες και τα “μπλοκάκια” για χάρη της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης τους.
Και αυτό λόγω της επιβολής της διπλής εισφοράς 26,9%  η οποία επιβάλλεται από 1/1/2017 σε κάθε εισόδημα το οποίο αποκτήθηκε από επαγγελματική δραστηριότητα το 2015 και το οποίο εκτιμάται σε 4,8 δις. ευρώ.  
Στην αδικία –όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες-  της επιβολής υποχρεωτικής διπλής εισφοράς στο εισόδημα το οποίο αποκτάται από κάθε παράλληλη απασχόληση (μιας καταργείται το δικαίωμα ασφαλιστικής “απαλλαγής”), έρχεται να προστεθεί η αδικία του υπολογισμού της εισφοράς αυτής με βάση το εισόδημα το οποίο αποκτήθηκε πριν ολόκληρα δύο χρόνια, δηλαδή το 2015, πολλώ δε μάλλον που το εισόδημα αυτό –σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ- είναι κατά 11% από εκείνο που αποκτήθηκε το 2016.

Εισοδήματα 4,8 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από επαγγελματίες το 2015

Πιο συγκεκριμένα, σε μία “δεξαμενή” εισοδημάτων 4,8 δισ. ευρώ (τα οποία δηλώθηκαν στην εφορία από τους επαγγελματίες το 2015) επιβάλλεται φέτος η διπλή ασφαλιστική εισφορά 26,9% σε βάρος 850.000 ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (πχ έμποροι, καταστηματάρχες, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές) και στο ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).
Έτσι το ποσό που προσδοκά το Υπ. Εργασίας να αποσπάσει από τους επαγγελματίες από το διπλό αυτό χαράτσι υπέρ της κύριας σύνταξης και της υγειονομικής περίθαλψης τους ανέρχεται τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει από μία κατ΄ ελάχιστον εκτίμηση που έχουν στη διάθεση τους στο Υπουργείο Οικονομικών,  μιας και στην “δεξαμενη” των 4,8 δισ. ευρώ που προκύπτει από τα δηλωθέντα εισοδήματα των επαγγελματιών από επιχειρηματική δραστηριότητα το 2015  δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποδοχές των μισθωτών οι οποίες καταβλήθηκαν μέσω δελτίων παροχής υπηρεσιών (“μπλοκάκια”).
 
 
Το χαράτσι του 26,9% θα επιβληθεί φέτος με βάση το εισόδημα που αποκτήθηκε 2 χρόνια πριν
 
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την απόφαση την οποία υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη (κατ΄εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου), ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, οι εισφορές  20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για την υγειονομική περίθαλψη (αθροιστικά, δηλαδή, 26,9%) θα υπολογιστούν με βάση το τελευταίο “εκκαθαρισμένο” φορολογικό έτος.
Οι  φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2016 δεν έχουν ακόμα καν κατατεθεί, ενώ το διπλό χαράτσι πρέπει να ισχύσει από 1/1/2017. Έτσι το διπλό χαράτσι θα υπολογιστεί καταρχάς με βάση το καθαρό εισόδημα το οποίο δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2015. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το συνολικό εισόδημα το οποίο δήλωσαν το 2015 οι επαγγελματίες από επιχειρηματική δραστηριότητα  ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, με τις προβολές τις οποίες έχουν κάνει αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, τα έσοδα τα οποία αναμένονται από την επιβολή του διπλού χαρατσιού το 2017 (αλλά με βάση το εισόδημα που δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2015) ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ.
 
“Βουτιά” 11% στις αμοιβές των επαγγελματιών το 2016 σε σχέση με το 2015
 
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης αμοιβών από επαγγελματικές, τεχνικές και επιστημονικές δραστηριότητες έχει πέσει κατά 17,9% στο γ΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015 . Κατά μέσο όρο, οι αμοιβές των επαγγελματιών έχουν πέσει κατά 11% το 2016 σε σχέση με το 2015.
Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες καλούνται από την κυβέρνηση να καταβάλλουν εισφορές φέτος, με βάση τα εισοδήματα που απέκτησαν στη διάρκεια ενός έτους (δηλ. του 2015) κατά το οποίο οι αμοιβές τους ήταν κατά 11% υψηλότερες σε σχέση με εκείνες  του 2016 που “έφυγε” πριν τρεις μέρες.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη στο Capital.gr
Advertisements