Αλέξης και Φώφη: Σκηνές από το μέλλον …

Είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από την κινητικότητα που παρατηρείται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Αδιαμφισβήτητα ναι. 


Εδώ και μήνες άλλωστε, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα,  περισσότερο ή λιγότερο τεχνηέντως κάνουν εμφανή διάκριση ανάμεσα στο “κακό” ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου ( το οποίο συνεργάστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά) και τη Χαριλάου Τρικούπη της Φώφης Γεννηματά, την οποία παρατηρούν περιεχαριέστατα  να μετέρχεται όρων για τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως “νεοφιλελεύθερες πολιτικές” και λοιπά κεχαριτωμένα που ανοίγουν “τάφρο” ανάμεσα στη ΔΗΣΥ και την Πειραιώς.

Η αύξηση των εδρών της ΔΗΣΥ στη Βουλή ( σύμφωνα μάλιστα με “πράσινες” πηγές αναμένονται και άλλες προσχωρήσεις βουλευτών οι οποίες θα καταστήσουν και τυπικά το κόμμα τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη), δημιουργούν σε κυβερνητικά στελέχη την εδραία πεποίθηση ότι στο μέλλον ( και όχι απαραιτήτως το πολύ μακρινό), ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να έχει κοινοβουλευτικό δίχτυ “ασφαλείας” τους βουλευτές της Φώφης Γεννηματά.

“Ροκάνισμα”
Τούτο κρίνεται από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ως εξαιρετικά συμφέρον πολιτικά, κυρίως διότι εάν διατηρηθεί το “χάσμα” ανάμεσα στη ΔΗ.ΣΥ και την Πειραιώς, τότε “ψαλιδίζεται” από τη Ν.Δ η δυνατότητα αναζήτησης κυβερνητικού εταίρου στα αριστερά της. Όπερ σημαίνει, ότι βάση αυτών των ασκήσεων επί χάρτου, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να βρει συμμάχους που θα οδηγήσουν τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η σεναριολογία για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου με “δέλεαρ” τη μείωση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, (ενδεχομένως στο 2%), το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως “μοχλός” για deal του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό τη Φώφη Γεννηματά όσο και για το διαρκώς συρρικνούμενο Ποτάμι, το οποίο έχει χάσει κάτι λιγότερο από το 50% της κοινοβουλευτικής του δύναμης και ουδείς στη Σεβαστουπόλεως δεν μπορεί να πάρει όρκο ότι δε θα συνεχιστεί η φυλλοροή έως … εξαερώσεως.
Το σενάριο αυτό, προβλέπει την (χωρίς εκλογές) διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με “ενέσεις” κοινοβουλευτικής δύναμης από τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Φώφη Γεννηματά.

Αλλαγή στους επόμενους μήνες
Εάν αυτό συμβεί ( τους επόμενους μήνες) τότε δεν είναι λίγοι όσοι κυβερνητικοί καλοβλέπουν νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο, ο οποίος με την εξασφάλιση της στήριξης των δυνάμεων της κ. Γεννηματά, θα μπορέσει να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές, ήτοι, η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Παρότι οι πληροφορίες από την Κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν υπάρχει για την ώρα τουλάχιστον τέτοιος σχεδιασμός, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης άφησε χθες ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πυροδοτώντας τα (ξαφνικά;) σενάρια.
Επ αυτού, ανέφερε επακριβώς ( Real fm) ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο εάν σημειωνόταν “μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων που δεν την υποστήριξαν όταν ψηφίστηκε ο νόμος, έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές”.

Διλήμματα
Το σενάριο συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΣΥ χωρίς μάλιστα να έχουν μεσολαβήσει εκλογές, ουδόλως “προσκρούει” στον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα Πάνο Καμμένο, ο οποίος προ μηνών, όταν είχε αναζωπυρωθεί ξανά σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει ότι κανένα πρόβλημα συνεργασίας δεν θα είχε με την Φώφη Γεννηματά.
Υπάρχει όμως έντονη – μέχρι τώρα- αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα έχει πολλάκις “ενσωματώσει” στις συλλογικές πολιτικές αποφάσεις του  ότι συνεργασία με τα υφιστάμενα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας δεν πρόκειται να συνάψει. Η “απόφαση” αυτή, σημειωτέον, υπαγορεύθηκε από την ομάδα των “53” του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Της Νίκης Ζορμπά στο Capital.gr

Advertisements