Home > . > Το πλαστικό κουταλάκι που λύγισε τον επαναστάτη …

Το πλαστικό κουταλάκι που λύγισε τον επαναστάτη …

03/02/2017

Από τους 14 τελευταίους πρωθυπουργούς της Βρετανίας εκτός των Ουίνστον Τσώρτσιλ, Τζέιμς Γκάλαχαν και  Τζον Μέιτζορ που δεν είχαν πάει πανεπιστήμιο, τον Νέβιλ Τσέιμπερλεν που είχε πάει στο Μέιτζορ Σάιενς Κόλετζ του Μπίρμινχαμ και τον Γκόρντον Μπράουν που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι υπόλοιποι εννέα ήταν απόφοιτοι της Οξφόρδης.

Ένα εντυπωσιακό ρεκόρ που κάνει την Οξφόρδη να ακούγεται σαν το πανεπιστήμιο του δεξιού κατεστημένου.  Όσο όμως η Οξφόρδη είναι  σχολείο του Άνθονι Ίντεν και του Χάρολντ Μακ Μίλαν είναι  του Ιντιπέντεντ Λεφτ και του σοσιαλιστή καθηγητή πολιτικής θεωρίαςΤζ. Ντ. Ειτζ Κόουλ, που δίδαξε από το 1944 μέχρι το 1957. Η Οξφόρδη στελέχωνε και τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Σαν ένα γινγ και γιανγκ που συγκρατούσε την Βρετανία όταν πήγαινε να γίνει καπιταλιστική ζούγκλα ή σοσιαλιστικό χάος.

Ο Γιουκλίντ Τσακαλώτος που από ντύσιμο και συμπεριφορά θα ήταν κάτι πολύ κοινό στην Οξφόρδη στην Ελλάδα είναι αυτό που στα αγγλικά λέγεται rare bird. Το οποίο μπορεί να σημαίνει «ασυνήθιστος άνθρωπος» ή «άνθρωπος με σπάνια ταλέντα». Μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι είναι το πρώτο. Με το τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ακόμα και αν υπήρχε περίπτωση είναι απίθανο να αποδείξει ότι είναι και το δεύτερο. Κάτι που το καταλαβαίνει. Και φαίνεται όλο και περισσότερο στον τρόπο που αντιδράει.

Για δύο χρόνια ο Γιουκλίντ Τσακαλώτος συνεργάστηκε με καιροσκόπους, προβληματικούς ή το απόλυτο attention whore που λεγόταν Γιάννης Βαρουφάκης. Έγινε σάκος του μποξ κάθε Ευρωπαίου πολιτικού και functionary προσπαθώντας να δικαιολογήσει αποφάσεις όπως το επίδομα στους συνταξιούχους. Έπαιρνε εντολές από τον Αλέξη Τσίπρα, που η μόρφωση του επιτρέπει να παραγγείλει από ξενόγλωσσο κατάλογο μόνο με table d’  hote.

Από άρνηση της πραγματικότητας, φιλοδοξία ή όλα τα ανωτέρω υποτάχτηκε σε όλα. Κάποια στιγμή όμως ήταν αναπόφευκτο να καταλάβει ότι περιστοιχιζόταν από χάρτινες τίγρεις. Για τις οποίες σκοπός ήταν η επιβίωση τους. Η στιγμή που στην συνεδρίαση της Τρίτης κοίταξε το προεδρείο και κατάλαβε ότι τον λόγο δίνει ή παίρνει ο αγλαός Νίκος Βούτσης, που η αντίληψη του decorum είναι να τρώει cheesecake στα έδρανα. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ακόμα και ο μεγαλύτερος επαναστάτης της Οξφόρδης λυγάει. Το cheesecake στις συνεδριάσεις της Βουλής είναι μία από αυτές. Ιδιαίτερα αν ο σύντροφος το τρώει με πλαστικό κουταλάκι.

Νομίζω ότι ο Τσακαλώτος αντιλαμβάνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «χθεσινά νέα». Ότι για την θέση του σαν διαπραγματευτή προετοιμάζεται ο Γιώργος Χουλιαράκης. Έμπιστος του Γιάννη Δραγασάκη που προβάλλεται ήδη σαν ο άνθρωπος που κάνει όλη την δουλειά στις διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι ο Τσακαλώτος δεν πρόκειται να κινηθεί από αυτή αλλά στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάτω από 20% τον βλέπω να εμφανίζεται σαν η αριστερή συνείδηση του κινήματος. Κάτι σαν τον Μάρκο Αντώνιο για την ρωμαϊκή δημοκρατία στην κηδεία του Καίσαρα. Θα είναι και the finest hour ενός αριστερού της Οξφόρδης που είχε τόση δουλειά να βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ όσο ο Υδραίος στρατηγός την Λάρισα στο ποίημα του Εγγονόπουλου.

Του Α. Πανούτσου στο Liberal.gr

Advertisements
Αντίλογος (Antilogos-gr)

Mirror στο Antilogos-gr.blogspot.com.

%d bloggers like this: