Home > . > Η Ελλάδα του Σώρρα και η Ελλάδα του Γιάννη (με 2 Ν)…

Η Ελλάδα του Σώρρα και η Ελλάδα του Γιάννη (με 2 Ν)…

04/02/2017

Με αφορμή την ψηφοφορία του ΝΒΑ για το AllStarGame, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε πολύ δημοφιλής ο διάλογος:    

-Μάνα ψήφισα Αντετοκούνμπο!
-Θα σε βολέψει πουθενά ή ‘κανας ψεύτης είναι κι αυτός;

Διάλογος πολύ χαρακτηριστικός της Ελλάδας του ρουσφετιού και της ανταλλαγής της ψήφου με διορισμό στο δημόσιο, που χαρακτήριζε την Ελλάδα των προηγούμενων ετών. Την Ελλάδα που χάνεται.
Ας δούμε όμως την Ελλάδα που δημιουργείται. Υπάρχουν πολλές όψεις της: Στη μία όψη έχουμε αυτούς που προσχωρούν στο κόμμα του Αρτέμη Σώρρα, προκειμένου να τους πληρώσει τα χρέη, οι οποίοι πιστεύουν ή θέλουν να πιστεύουν ότι ως Έλλην διαθέτει διαστημική τεχνολογία και την έχει πουλήσει στην Αμερικανική Κυβέρνηση.

Σε μια άλλη όψη έχουμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, σε κάθε γωνιά του κόσμου που ψήφισαν με όλους τους πιθανούς τρόπους, προκειμένου να αγωνιστεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη βασική ομάδα του All- StarGame, χωρίς να αναμένουν κάποια ανταπόδοση από την ψήφο τους.
Υπάρχουν και εκείνοι οι Έλληνες νέοι που εγκαταλείπουν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό –απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί – ενώ από την άλλη υπάρχουν και κάποιες χιλιάδες μετανάστες που εγκλωβίζονται στα ελληνικά νησιά και σε καταυλισμούς, γιατί δεν τους επιτρέπουν να περάσουν και να ζήσουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι παιδί Αφρικανών μεταναστών. Οι γονείς του ήλθαν στην Ελλάδα,  την εποχή που οι μετανάστες, ακόμη ήθελαν να ζήσουν εδώ. Δεν πέρασε εύκολα, αντιμετώπισε τη φτώχεια, την προκατάληψη και συχνά τον ρατσισμό. Δεν γνώρισε, όμως άλλη πατρίδα πλην της Ελλάδας. Και επειδή ακριβώς βρέθηκε σε αυτή τη χώρα είχε την τύχη να ασχοληθεί με ένα άθλημα, για το οποίο έχει τα ιδανικά σωματικά προσόντα.

Σήμερα, χάρη στην ψηφοφορία του NBA που δίνει δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε χρήστη του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, στα 22 του χρόνια έρχεται να εκφράσει ένα ρεύμα πηγαίου πατριωτικού ενθουσιασμού. Κάποιοι εξ αυτών που τον ψήφισαν δεν γνωρίζουν καν το NBA ή ακόμη και το άθλημα και δεν πρόκειται να τον δουν να αγωνίζεται. Θέλουν απλά να μάθουν ότι ο Γιάννης από τα Σεπόλια σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία.

Για το ελληνικό κοινό έχει μεγάλη σημασία ότι ο Γιάννης επέλεξε να είναι Έλληνας και να αγωνίζεται κάθε χρόνο στην Εθνική Ομάδα της χώρας μας ή να υπηρετήσει ως κληρωτός οπλίτης, παρότι αυτό δεν του προσφέρει κάτι, αντίθετα βλάπτει την επαγγελματική του εξέλιξη.
Είναι πρότυπο για όλους στην Ελλάδα; Όχι! Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο είναι “χιμπατζής”, όπως για τον Αρτέμη Σώρρα, οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες είναι “ζώα” και “καθάρματα”. Τη στιγμή που ο πατριωτικός ενθουσιασμός κινητοποιούσε χιλιάδες Έλληνες ανά τον κόσμο οι εθνικιστές και οι πατριδοκάπηλοι είχαν μείνει εκτός “νυμφώνος”. Ας πρόσεχαν!

Η επιτυχία του Γιάννη, όσο μεγάλη κι αν είναι τα επόμενα χρόνια, δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, ούτε θα βελτιώσει τη ζωή των σημερινών παιδιών μεταναστών που μεγαλώνουν στα Σεπόλια, ούτε τον ρατσισμό θα εξαλείψει. Αυτό που αλλάζει είναι ότι στο πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, βρίσκει έκφραση η σύγχρονη Ελλάδα, που αγωνίζεται και που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο μέσα σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού.

Στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, κάποιοι Έλληνες, μπορεί να αισθάνονται περισσότερο Γερμανοί ή Βρετανοί μετά από μερικά χρόνια διαβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης και να χρησιμοποιούν τη χαρακτηριστική φράση: “Ελλάδα, μόνο για διακοπές”. Την ίδια στιγμή ένας μετανάστης από τη Νιγηρία, μπορεί να αισθάνεται περισσότερο Έλληνας από ό,τι Νιγηριανός. Πόσο μάλλον τα παιδιά αμφοτέρων. Η κάθε πατρίδα, νέα ή παλιά, προσπαθεί να κερδίσει άξιους πολίτες με τον τρόπο που οι Εθνικές Ομάδες προσπαθούν να κερδίσουν αθλητές.
Αυτή η νέα Ελλάδα που είναι σήμερα υπό διαμόρφωση δημιουργεί αντιστοίχως και έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν έχει ως βάση μόνο το ελληνικό DNA και την ελληνική γλώσσα αλλά και τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ελλάδα και την προοπτική της. Στη νέα Ελλάδα, συμμετέχουν όσοι επιλέγουν να είναι Έλληνες.

Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να διορίσει και η παροχολογία έχει παύσει σταδιακά να γίνεται πιστευτή από τους πολίτες της.  Ο Γιάννης μπορεί να μην βολέψει κανέναν, όπως ζητά η Ελληνίδα μάνα του ανεκδότου, αλλά δείχνει τον δρόμο με τη δουλειά του και τη συμπεριφορά του στους συνομήλικους και τους νεότερους του. Τους δείχνει με τον τρόπο του πως με σκληρή δουλειά και τόλμη μπορείς να επιτύχεις και στο πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να μην περιμένεις τον επόμενο Σώρρα να σε σώσει.

Η Ελλάδα, που σήμερα διαμορφώνεται οφείλει να γίνει μια χώρα ελκυστική που θα παρέχει ευκαιρίες, ώστε οι κάτοικοι της, εντόπιοι ή μετανάστες να θέλουν να τη διαλέξουν για να δημιουργήσουν εδώ την οικογένειά τους. Σε διαφορετική περίπτωση κανένας δεν θα θέλει να μείνει εδώ, ούτε οι μετανάστες των hotspots, ούτε οι απ’ ευθείας απόγονοι του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη.Η ψηφοφορία του Αντετοκούνμπο απέδειξε ότι υπάρχει ένα ρεύμα σύγχρονου πατριωτισμού, που δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητο.

Του Δημήτρη Σ. Παπαγγελόπουλου  Σύμβουλου Στρατηγικής & Επικοινωνίας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στο Capital.gr

Advertisements
Αντίλογος (Antilogos-gr)

Mirror στο Antilogos-gr.blogspot.com.

%d bloggers like this: