Έρχεται η εποχή των Μουσώνων για τον Τσίπρα…

Τον Απρίλιο μέρες του Πάσχα, για το οποίο ο πρωθυπουργός διαπίστωνε την εντυπωσιακή έξοδο των εκδρομέων, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν (σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής) απρόσμενη μείωση στη ζήτηση καυσίμων. Tο πετρέλαιο κίνησης κατέγραψε βουτιά 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αντίστοιχα εντυπωσιακά ποσοστά υποχώρησης που κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10% (ανάλογα με την εταιρεία) εμφανίζουν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και οι βενζίνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επιλέγει αντί των επίσημων στοιχείων να αντιπαραβάλει την «αίσθησή» του από την κοινωνία, η οποία όσο περνάει ο καιρός τόσο απομακρύνεται από την πραγματικότητα.


Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου διακρίνουν ένα «παράθυρο» θετικής αντιμετώπισης ή έστω ανοχής των πολιτών στην παρούσα φάση, έναντι της περιόδου που ξεκινούν οι φόροι. Κάτι σαν την εποχή των θερινών Μουσώνων*.

Η «καλή» περίοδος για την κυβέρνηση λήγει στα τέλη Ιουλίου, όταν και θα αρχίσει η πληρωμή των φόρων. Φόρος εισοδήματος, συνοδευμένος από εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολές και τέλος επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα ξεκινά η πληρωμή τους στις 30 Ιουλίου. Αμέσως μετά παίρνει σειρά ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος διατηρείται και φέτος στα ίδια επίπεδα των 3,2 δις. ευρώ ως προς την βεβαίωση των σχετικών σημειωμάτων.

Σε αυτό το σκηνικό έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος εισφορών των ελευθεροεπαγγελματιών και των επιστημόνων προς τον ΕΦΚΑ. Πέραν των περίπου 100.000 μισθώτων με μπλοκάκι οι οποίοι ακόμα αναζητούνται από τον ΕΦΚΑ και θα βρεθούν αντιμέτωποι με καλοκαιρινό «δωράκι» μαζεμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών 6 τουλάχιστον μηνών, χιλιάδες μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα τις εισφορές τους για την επικουρική τους ασφάλιση και το εφάπαξ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απρόσμενη και εκτός προγράμματος εφάπαξ επιβάρυνση.

Τα «σύννεφα» στις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία άρχισαν ήδη να πυκνώνουν, πριν την εποχή των «Μουσώνων, με την «πονηρή» (αποδείχτηκε κουτοπόνηρη) διάταξη Κατρούγκαλου, για την βάση υπολογισμού των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ. Ο πρώην υπουργός επιχείρησε να δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων κλείνοντας το μάτι στους ελευθεροεπαγγελματίες, με τον υπολογισμό των εισφορών τους επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος (έσοδα μείον δαπάνες και εισφορές) έναντι του μικτού που γίνονται οι κρατήσεις στους μισθωτούς.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η τρόικα το αντιλήφθηκε και η διάδοχός του Έφη Αχτσιόγλου το «λούζεται», επιχειρώντας να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης για το σύνολο των ασφαλισμένων για το 2019. Με τη νέα αλλαγή οι εισφορές (π.χ. 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία) θα επιβάλλονται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο για το 2018 θα υπάρχει μια έκπτωση στη νέα βάση υπολογισμού, της τάξεως του 15%.

Αυτό που δεν έχουν πει μέχρι τώρα, είναι αν θα αλλάξει και ο τρόπος φορολόγησης, καθώς εάν μεταφερθεί στα μικτά προ της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές, τότε γρήγορα από την εποχή των Μουσώνων θα βρεθούν στην εποχή των παγετώνων…

*Οι θερινοί Μουσώνες μεταφέρουν υγρές αέριες μάζες από τον Ινδικό Ωκεανό προς τα ηπειρωτικά των Ινδιών, οι οποίες θερμαίνονται πάνω από τη ζεστή ξηρά, ανέρχονται, ψύχονται, συμπυκνώνουν και δημιουργούν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης με συνέπεια πολύ ισχυρές βροχές. Από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο δημιουργούν περίπου το 80% της συνολικής ετήσιας βροχόπτωσης πάνω από τις Ινδίες.

Του Νίκου Φιλιππίδη στο Liberal.gr

Advertisements