Μακρόν ο απόλυτος κυρίαρχος …

Ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας πλαισιώνεται από ένα δικό του κοινοβούλιο καθώς λαμβάνει περισσότερες από 355 έδρες. Χαμηλή πτήση από τη Μαρίν Λεπέν που δεν μπορεί να συστήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε κρίση οι Σοσιαλιστές , μηδαμινή η δύναμη της αριστεράς … 


H επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας είχε προεξοφληθεί, άρα ουδεμία έκπληξη. Ομως ακόμα και αυτή η επιβεβαίωση ότι ο 39χρονος πρόεδρος θα είναι πλέον πανίσχυρος, απολαμβάνοντας εκτός από τις εξουσίες που του παρέχει η προεδρία και μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξαφανίζοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, είναι ένα ιστορικό γεγονός.


Οπως ιστορικών διαστάσεων είναι η καθίζηση των Σοσιαλιστών -ήδη παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπανελίς- καθώς και τρόπον τινά η απογύμνωση της πολυσυζητημένης «δυναμικής» της Μαρίν Λεπέν. Το κόμμα της ακροδεξιάς προεδρικής υποψηφίου λαμβάνει μόλις οκτώ έδρες. Ναι, μεν το Εθνικό Μέτωπο αύξησε κατά έξι τους βουλευτές του σε σχέση με το 2016 (από δύο σε οκτώ), αλλά έχασε δύο εκατ. ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η Λεπέν δεν θα μπορεί να συστήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που ανακοινώθηκεμε την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής, το κίνημα του Μακρόν, La Republique en Marche, εξασφαλίζει 355 έως 425 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση! Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν 30 έδρες και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 8 έδρες.

Ηδη αναλυτές κάνουν λόγο για φαινόμενο. Εναν χρόνο πριν ο Μακρόν δεν είχε καν κόμμα και τώρα είναι απόλυτος κυρίαρχος στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Η αποχή εκτιμάται ότι θα φτάσει τουλάχιστον το 57%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres. Στις 11 Ιουνίου, στον α’ γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Πηγή Protagon.gr

Advertisements